Acerca de
Een huis kopen in Frankrijk
Als u op zoekt bent naar een woning in Frankrijk en meer specifiek in de Provence, heeft u wellicht al gemerkt dat het aankoopproces in Frankrijk heel anders verloopt dan in Nederland of België. Hier leggen we uit waar u rekening mee dient te houden.
​
De makelaar
​
Een opsomming van de grootste verschillen met Nederland en vaak ook België: Huizen staan vaak te koop bij verschillende makelaars en soms zelfs voor verschillende vraagprijzen.
​
Er bestaat geen Franse versie van Funda. Het zoeken is lastig: u kent misschien al een paar websites maar er zijn er altijd nog meer.
​
De presentatie en vindbaarheid van een woning is niet op elke site eenduidig of eenvoudig te interpreteren.
​
Er zijn veel makelaars in Frankrijk en er zit dus veel kaf tussen het koren. Wat kenmerkt een goede en betrouwbare makelaar, die u op de juiste manier begeleidt? Onzes inziens is dat een makelaar die begrijpt wat u zoekt en u een realistisch beeld geeft van de mogelijkheden, die transparant is over de eigenschappen van de woning en u bij elke stap op de hoogte brengt en houdt van het proces.
​
Bepalen van uw zoekregio
​
Frankrijk is enorm groot. Het is daarom van belang dat u, voordat u gericht een huis zoekt dat uw “coup de coeur” wordt, eerst nauwkeurig bepaalt in welk gebied u wilt gaan kopen. Of dat nu is voor een hoofdwoning of een tweede huis. Als u in de Provence zoekt, en ook dat is al een enorm gebied, kunnen wij u mogelijk van dienst zijn en met u meekijken. We hebben toegang tot bijna alle advertenties die worden gepubliceerd op de diverse websites.
​
Heeft u eenmaal uw droom-regio gevonden, dan is het van belang om uit te zoeken of uw budget en wensenlijst wel passen bij de gangbare prijs per vierkante meter bewoonbaar oppervlak in de bewuste omgeving. Deze informatie kunt u vinden via https://immobilier.statistiques.notaires.fr.
​
Bepalen van uw zoek-criteria
​
Hoe groot wilt u dat het huis is? Een dorpswoning of juist à la campagne? Wilt u er graag een zwembad bij? Hoeveel slaapkamers en badkamers heeft u nodig? Hoeveel eigen terrein zou u willen hebben? Wat is uw budget? Wilt u een oude mas of liever een moderne villa? Mag het een opknappertje zijn of wilt u er juist zo in trekken? Het is raadzaam uw wensenlijst op te stellen in termen van “must haves” en “nice to haves”. Dit is heel vaak nodig omdat u zelden precies het huis vindt dat 100% voldoet aan uw wensen en u soms een wens moet laten vallen. Hoe uitgebreider uw lijst, des te fijner als we u helpen zoeken. Bovendien scheelt u dat onnodige bezichtigingen.
​
De eerste gesprekken
​
U heeft een mooi huis gevonden, bingo! Dat wilt u meteen gaan bezichtigen. U zult merken dat we dat heel fijn vinden, maar dat we eerst met u in gesprek gaan of dit huis echt aan uw criteria voldoet, qua woonwensen, maar ook voor het totale kostenplaatje, inclusief notaris en eventuele werkzaamheden We bespreken met u de diagnostische rapporten en de omgevingsfactoren. Als we er samen van overtuigd zijn dat uw keuze klopt, dan gaan we een bezichtiging doen. Dat hoeft niet persé ter plaatse. We kunnen ook een virtuele rondleiding doen (al rondwandelend met een camera of via whatsapp), of via een uitgebreide fotopresentatie met toelichting via een vergader-app. Natuurlijk kan dat ook dienen eventuele twijfel alsnog te bevestigen of juist weg te nemen. Een bezichtiging ter plaatse moet uiteindelijk de doorslag geven.
​
De bezichtiging
​
Als het huis in onze catalogus staat, kunnen we meteen een afspraak maken. Het komt voor dat wij het huis nog niet in de verkoop hebben. Dan vragen we u een mandat de recherche, een zoekopdracht, te tekenen. Hoe dat werkt leggen we u graag van tevoren uit.
​
Tijdens de bezichtiging zijn de eigenaren in het algemeen niet aanwezig of slechts op de achtergrond, en nemen we uitgebreid de tijd om u alles te laten zien. Ook geven we technische details te geven en laten we u de tijd om te genieten van een prachtig uitzicht of een mooie tuin. We bespreken in het Nederlands en in alle openheid wat u ervan denkt en of het inderdaad “uw” huis is.
​
Is het pand naar uw zin, dan kunnen we een bod bespreken. Dit bestaat uit natuurlijk de prijsbieding, maar zeker nog een aantal elementen die we moeten kennen alvorens het aan de verkoper voor te kunnen leggen.
​
Het bod
​
We leggen het bod persoonlijk voor aan de verkoper, hetzij in een gesprek met de verkoper of via een videoconference als de eigenaar in het buitenland woont. Alle elementen worden gepresenteerd en we komen er bij u op terug om te melden wat de reactie was. Is het allemaal akkoord voor beide partijen, dan leggen we de gemaakte afspraken tussen u en de verkoper vast in de vorm van een Letter of Intent die beide partijen tekenen.
​
Promesse de vente – acte de vente
​
Uw bod met al zijn onderdelen is aanvaard, u en de verkoper zijn tevreden. Wij zorgen er dan voor dat er een compleet dossier naar de notaris gaat, die we persoonlijk kennen als de keuze in onze regio gemaakt wordt. Onze werkwijze wordt bij die notarissen gewaardeerd. Ze zijn van ons gewend dat we grondig, goed en ter zake kundig ons werk doen. Na enige tijd komt er dan een promesse de vente, een voorlopig koopcontract, waarmee de verkoper zich bindt aan de verkoop. U heeft dan nog een wettelijke bedenktijd van 10 dagen.
​
Als de wettelijke bedenktijd is verstreken verlopen er in het algemeen 2 maanden alvorens de definitieve acte kan worden getekend.
​
De overdracht
​
Op de dag dat de acte de vente wordt getekend, bezoeken we het pand nogmaals met u om alles nog even na te lopen. Tevens nemen we de meterstanden op, kijken we of de eventueel afgesproken meubels er zijn etc. De sleutels worden na de ondertekening aan u overgedragen. Proficiat!
​
Vrijblijvend eens met ons in gesprek?
​
U overweegt om een huis in de Provence te kopen en wilt graag meer weten over alle ins and outs? Daar zijn we voor. Maak een vrijblijvende afspraak met één van ons en we bekijken dit belangrijke project graag samen met u. Makkelijk, in het Nederlands.